Horizon Forbidden West Review

Horizon Forbidden West Review

Θα καταφέρουμε να σώσουμε τον κόσμο από την δυσμενή μοίρα του.? Η ιστορία ξεκινάει περίπου έξι μήνες μετά τα γεγονότα του Horizon Zero Dawn Aloy σύντομα μαθαίνει ότι οι απειλές που νόμιζε είχε τελειωση , συνεχίζουν να παραμονεύουν και πρεπει για να βρει απαντήσεις ,  Η νεα περιπετεια θα μας ταξιδέψει στην Απαγορευμένη Δύση (Forbidden West).

Στην πορεία της νέας περιπέτειας η Αloy θα ανακαλύψει πράγματα τα οποία αλλάζουν αρκετά τα όσα γνώριζε μέχρι τώρα ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς άθλους τη , το μυστήριο για το πως η Γη βρίσκεται στην τωρινή της κατάσταση , καλει την Aloy να το λυση, οπότε η ιστορία πάει ένα βήμα παραπέρα εμπλουτίζοντας αρκετά το lore και την ιστορία του συγκεκριμένου κόσμου.

Το σενάριο παντως είναι καλογραμμένο και δεν απλα ενα Gameplay για να συνοδέψει.

Οι περισσότεροι νέοι χαρακτήρες που θα γνωρίσετε, καλοί και κακοί, έχουν ενδιαφέρον και σε αυτό βοηθάει το ότι οι διάλογοι δεν γίνονται πλέον με κοντινά πλάνα στα πρόσωπα των χαρακτήρων, αλλά με πλήρη cutscenes , επισης το θετικό είναι ότι οι επιλογές που έρχονται κάποιες στιγμές στους διαλόγους δεν προσπαθούν πλέον να δώσουν την εντύπωση ότι έχουν κάποιο μεγάλο αντίκτυπο αλλά μόνο να μας δώσουν έξτρα πληροφορίες ωστε να προχωρησουμε πιο ανετα στο Story. Έτσι λοιπόν νέοι και παλιοί χαρακτήρες μας μένουν περισσότερο στη μνήμη.

Το βασικό gameplay και ο χειρισμός έχουν μείνει ίδια με την έννοια ότι αν έχετε παίξει πρόσφατα το Horizon Zero Dawn, και δεν θα νιώσετε τη διαφορα. Το Horizon 2 Forbidden West, όπως και ο προκάτοχός του, είναι ένα Open world Action Adventure RPG. Οσο αναφορα το κόσμο ο οποίος είναι ακόμα μεγαλύτερος μπορείτε να περιηγηθείτε ελευθέρα από πολύ νωρίς.

Φυσικά ο χάρτης είναι γεμάτος με ερωτηματικά και θα πρέπει να πάτε σε καθε τοποθεσία τους για να μάθετε τι είναι.

Η Aloy διαθέτει πλέον κάποια νέα gadgets, τα οποία κάνουν την περιήγηση στον κόσμο αρκετά πιο απολαυστική.

Από πολύ νωρίς βρίσκετε το Hook το οποίο είναι ουσιαστικά ένα grappling hook και σας επιτρέπει να ανεβαίνετε πολύ γρήγορα σε ψηλότερα εδάφη.

Το Ηοοκ μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σε συγκεκριμένες επιφάνειες όπου εμφανίζεται το αντίστοιχο εικονίδιο, όμως είναι πολύ απλό στη χρήση του και χρειάζεται απλώς να πατήσετε το Χ όταν είστε στον αέρα.

Επιπλέον το χρησιμοποιείτε και αντίστροφα καθώς μπορείτε να τραβάτε με αυτό συντρίμια για να ανοίξετε διόδους. Μία δεύτερη αξιόλογη προσθήκη είναι το Shieldwing, το οποίο έρχεται επίσης νωρίς στο παιχνίδι και λειτουργεί ως Glider.

Με το Shieldwing μπορείτε να πέφτετε από οποιοδήποτε ύψος με ασφάλεια στο έδαφος, πράγμα πολύ θετικό διότι στο Horizon Zero Dawn ήταν αρκετές οι φορές που δεν ξέραμε πως να κατέβουμε από ένα βουνό και γκρεμοτσακιζόμασταν.

Κατι αλλο που έλλειπε επίσης από πρωτο Horizon ήταν η υποθαλάσσια εξερεύνηση (η Aloy βρίσκει κάποια στιγμή μία μάσκα, ή οποία της επιτρέπει να αναπνέει μέσα στο νερό) και υπάρχουν μέχρι και ολόκληρες υποθαλάσσιες αποστολές.

Φυσικά τα τόξα και οι σφεντόνες δεν δουλεύουν κάτω από το νερό, αλλα μπορειτε ομως να κρύβεστε και να αποφεύγετε τις μηχανές που σας ψάχνουν.

Το σκαρφάλωμα έχει επίσης βελτιωθεί αρκετά στο Horizon 2 ενω παλιότερα μπορούσατε να σκαρφαλώσετε μόνο στις προκαθορισμένες κίτρινες επιφάνειες , ωστόσο εδώ με την προσθήκη περισσότερων gadgets, τα σημεία στα οποία θα “κολλήσετε” είναι περισσότερα. Θα χρειαστεί να κάνετε διαρκώς scan, ειδικά στα σημεία που χρειάζονται αναρριχήσειςκαι parkour, προκειμένου να βρείτε το επόμενο σημείο.

Τέλος, όσον αφορά τις μηχανές, υπάρχει ένας ακόμα νέος gameplay μηχανισμός, τον οποίο ζητούσε αρκετός κόσμος από το Horizon Zero Dawn και το έκανε πράξη, όμως αυτο θα σας αφήσω να τον ανακαλύψετε μόνοι σας.

Όλες οι παραπάνω προσθήκες δουλεύουν άψογα και κάνουν την εξερεύνηση του εξωτερικού κόσμου του , Horizon 2 Forbidden West πολύ πιο απολαυστική και ευχάριστη σε γενικες γραμμες.

Με πόσους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουνε μια μηχανή;

Στις μάχες το βασικό σας όπλο είναι το τόξο, το οποίο μπορείτε να αναβαθμίζετε ή να αγοράζετε δυνατότερες εκδόσεις. Πέρα από τα τόξα θα βρείτε σφεντόνες, που μπορεί για παράδειγμα να πετούν πάγο καθώς και ακόντια. Πυρομαχικά για τα όπλα σας φτιάχνετε με υλικά που μαζεύετε από τα πτώματα των εχθρών, από τη φύση ή από σεντούκια που είναι διασκορπισμένα στον κόσμο. Επιπλέον θα μπορείτε να κατασκευάσετε ή να αγοράσετε διάφορες παγίδες τις οποίες στήνετε στο έδαφος ώστε να περάσουν οι μηχανές και δεχθούν damage ή να ακινητοποιηθούν προσωρινά. Τα όπλα σας τα αναβαθμίζετε στους αντίστοιχους πάγκους που θα βρίσκετε σε πόλεις και κοντά σε NPCs.

Οι κατηγορίες εχθρών χωρίζονται σε ανθρώπους και μηχανές και μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε είτε με stealth, είτε με κατά μέτωπο μάχη μαζί τους.

Οι άνθρωποι χωρίζονται σε φυλές αλλα οι συμπεριφορές τους είναι οι ίδιες ,παντως να τονισο οτιι περισσότεροι έχουν πανοπλίες τις οποίες πρέπει αρχικά να σπάσετε για να τους κάνετε σοβαρό damage, ενώ αν τους πετύχετε σε τρωτά σημεία π,χ, το κεφάλι ή το στήθος μπορεί να τους σκοτώσετε με ένα βέλος.

Τωρα οσο αναφορα το A.I. του παιχνιδιου έχει βελτιωθεί αρκετα από τη πριν βεβαια εδω να σας πω οτι πλεον διαθέτουν περισσότερα animations, τωρα βεβαια πάλι μπορείτε εύκολα να τους κοροϊδέψετε και να μάθετε γρήγορα τις κινήσεις τους.

Οσο αναφορα τα γραφικα την παράσταση κλέβουν οι μηχανές. Τα ζωόμορφα αυτά ρομπότ αποτελούν τους περισσότερους και πιο διασκεδαστικούς εχθρούς που θα αντιμετωπίσετε. το μαγευτικα τοπια και γενικα ολο το πακετο της Next-Gen εκδοσης, επισης να σας πω οτι υπαρχουν πλεον μαϊμούδες, φίδια, μαμούθ και τα Tremortusk(μαμούθ) που κατα την γνωμη μου ουσιαστικά κλέβουν την παράσταση με το μέγεθος και τη δυσκολία τους και την λεπτομερια στα γραφικα τους.Το level design πετυχαίνει το σκοπό του άριστα, ενώ οι καιρικές συνθήκες απεικονίζονται άκρως ρεαλιστικά(NextGen Ειπαμε).

Στον τομέα των γραφικών έχουμε να κάνουμε με ένα από τα ομορφότερα games που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή κατα την γνωμη μου.

Η μηχανή γραφικών η Decima της Guerilla Games, η επιστρέφει αναβαθμισμένη και την ειχαμε δει εκτός από το Horizon Zero Dawn και στο Death Stranding , Until Dawn.

Παντως ο κόσμος του Horizon Forbidden West είναι ακόμα πιο όμορφος με περισσότερες λεπτομέρειες οταν εχουμε ειτε 4K 30fps Mode , και στο 4Κ 60fps Mode με παρα πολυ μικρες διαφορες , το περιβάλλων πλεον έχουν μεγάλη ποικιλία π.χ. χιονισμένα βουνά, ερήμους, δάση, πυκνοκατοικημένες πόλεις και ηλιόλουστες παραλίες. Τελος το αποκορύφωμα είναι ο εξαιρετικός φωτισμός που ομορφαίνει κατά πολύ το κάθε περιβάλλον ειδικά σε πρωινές ώρες που χτυπάει ο ήλιος και στο σύνολο έχουμε τη βελτίωση που αναμέναμε.

Στο Gameplay το Dualsense κάνει αισθητή την παρουσία του καθώς οι δυνατότητές του χρησιμοποιούνται συνεχώς. Όταν τραβάτε τη χορδή του τόξου για παράδειγμα και κτλ , αλλα σε κάθε περίσταση υπάρχουν διαφορετικές δονήσεις αναλογα τη οπλο εχουμε εκει τη στιγμη , να μην ξεχασω να σας επισης οτι νιώθετε το Shieldwing όταν είστε στον αέρα.

Κάθε δόνηση συνοδεύεται από ηχητικά εφέ από το ηχείο του χειριστηρίου.!!

Στον σχεδιασμό των χαρακτήρων έχει γίνει επίσης εξαιρετική δουλειά και αυτό φαίνεται από τα πρώτα κιόλας cutscenes. Η Aloy για παράδειγμα είναι γεμάτη λεπτομέρειες, από τη φθορά στον εξοπλισμό της, μέχρι τις φακίδες στο πρόσωπό της. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους χαρακτήρες οι οποίοι είναι επίσης λεπτομερέστατοι.

Ένα πλεον μεγάλο θετικό είναι το κατά πολύ βελτιωμένο lip sync, το οποίο πλέον πετυχαίνει αψογα τις λέξεις που λέγονται δίνοντας ακόμη περισσότερη ζωντάνια στα cutscenes και στους διαλόγους.

To Horizon Forbidden West μας δίνει στο Playstation 5 την επιλογή για native 4K στα 30fps και dynamic 4K στα 60fps. Φυσικά εγω επιλέξα το 60fps αφού οι διαφορές είναι στην ποιότητα της εικόνας είναι απειροελάχιστες η με σχεδον καθολου διαφορα ανάμεσα στα δύο modes και δύσκολα εντοπίζονται.

Το loading είναι αστραπιαίο (NVe SSD) και η διαφορά είναι τεραστια σε σχεσει με το Horizon Zero Dawn στο PS4, όπου έπρεπε να περιμένουμε αρκετά για να φορτώσει.

Στο fast travel. Επιπλέον δεν συναντησα κάποιο bug ή frame drop.

Τωρα αν με ρωτατε αν αξιζε την μεγάλη αναμονή θα σας πω ΝΑΙ.!!

Συνοπτικά το Horizon 2 Forbidden West έχει βελτιωθεί σε αρκετούς τομείς, ενω ο πυρήνας του gameplay του παραμένει ο ίδιος.

Το μοντέλο χειρισμού είναι ακριβώς το ίδιο, με λιγε διαφορές που αφορούν τα νέα gadgets φυσικα.

Και τελος θελω να σας πω και σύμφωνα με την πρωτοτυπία του πρώτου μέρους, οι fans της σειράς σίγουρα θα ενθουσιαστούν περισσότερο , αν σας άρεσε το Horizon Zero Dawn, δεν έχετε κανένα λόγο για να μη βιώσετε τη νεα περιπετεια της Aloy.

Θετικά:

– Καλογραμμένο σενάριο με ενδαφερον νέους χαρακτήρες

– Πανέμορφος κόσμος με μεγάλη ποικιλία στα τοπία (HDR)

– Εξαιρετικός σχεδιασμός των χαρακτήρων (4K)

– Οι προσθήκες και οι βελτιώσεις κανουν πολύ καλό gameplay

– Μεγάλη διάρκεια (περιπου 25 ωρες χωρις Side Quest)

– Μεγάλος κόσμος με δραστηριότητες, πέρα από τη βασική ιστορία

– Υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας επιτελους (ευχαριστουμε SONY)

Αρνητικά:

– Το A.I. των ανθρώπων μπορούσε να βελτιωθεί περισσότερο ισως με μελοντικα Updates.

– Κάποια animations δεν είναι τόσο ποιοτικά όσο θα ηθελα άλλα αυτο ειναι κατι που μπορει με καποιο Update για διορθωσουν

– Το σκαρφάλωμα δεν δουλεύει πάντα τέλεια (Update Fix Maybe)

Αυτα απο εμενα ελπιζω να σας βοηθησα οσο μπορουσα μεσα απο την εμπειρια μου με το παιχνιδι.

Εδω ειναι και το Link Απο το Βιντεο Στο YouTube : https://www.youtube.com/watch?v=PgwiwK6E_o4

Total Score 9,2